15.12.12

3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi amacına ulaştı-Yılmaz Parlar

3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’ne,  42 ülkeden 300’ü aşkın dünya lideri katıldı…

Zirve amacına ulaştı, dünyanın gözünü İstanbul’a çevirdi

Kıtalararası bir köprü niteliği taşıyan İstanbul’da 3. kez düzenlenen Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi, 42 ülkeden İstanbul’a gelen dünya liderlerini ağırladı. Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde gerçekleştirdiği zirve, bugün kapanış bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. Bildirgeyi açıklayan Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir, zirvenin sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek, geleceğe dönük fikir ve önerilerin üretilip ortaya konması amacına ulaştığını vurguladı.

ULUSLARARASI İşbirliği Platformu’nun (UİP) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerinde düzenlediği 3.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi (13-14-15 Aralık, 2012) İstanbul Çırağan Sarayı’nda Avrupa, ABD, Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Körfez Ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri ve Balkanlardan 42 ülkenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Dünyanın gözünü İstanbul’a çeviren zirve, siyaset, dış politika, enerji ve ekonominin liderlerini bir araya getirdi. Zirvenin kapanış bildirgesini okuyan Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir, “Mevcut uluslararası sorunların çözümü yolundaki yapıcı tartışmalara yön vermesi beklenen mekanizmalara işlerlik kazandıracak adımların atılmasında kolaylaştırıcı role sahip olacak işlevler bütünüyle gözden geçirilmiştir” dedi.

Zirvenin son gününde “Küresel ticaretin potansiyeli açısından ulaştırma ve telekomünikasyonda inovasyonun önemi”, “Yabancıların türkiye’de taşınmaz edinimi ve mülkiyet haklarının güvencesi” ve “Mısır’ın görünümü ve 2013-2014 yatırım fırsatları, Medya gözüyle Mısır” konularında 3 panel düzenlendi. Panellere katılan Avea CEO’su Erkan Akdemir, GOİC Genel Sekreteri Abdulaziz Bin Hamad Al-Ageel, Solidpass CEO’su Selahaddin Karataş, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, Mısır Kültür Bakanı Mohammad El-Sawy gibi isimler konuşma yaptı.

Zirvenin kapanış konuşmasını Türk Konseyi Başkanı Halil Akıncı yaparken, UİP Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı E.Büyükelçi Nüzhet Kandemir ise kapanış bildirgesini açıkladı. Nüzhet Kandemir, hükümetler dışı sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen zirveye, toplam dış ticaret hacimleri 3 trilyon doları aşkın 42 ülkeden, 300’ü aşkın devlet, siyaset, akademik ve iş dünyasından çevrelere mensup üst düzeyde temsilcilerin aktif olarak katıldığını belirtti. Kandemir, sözlerine şöyle devam etti:

“Güç dengelerinin yön değiştirmekte olduğu bir evrede, bu yılki ana tema olarak, ‘Küresel düzenin yeniden yapılandırılmasında Avrasya’nın potansiyeli’ konusunun, tüm boyutları ile ele alınıp irdelendiği konferansta, siyasi ve ekonomik bağlamda küresel boyuttaki temeli oluşturan arenada uluslararası adil bir sistemin gerçekleştirilmesi amacıyla yapılabilecek yeni düzenlemeler ile, yerinden oynayan taşların yeniden dizilmesi gereği üzerinde özellikle durulmuştur. Bu çerçevede, uluslararası düzende oluşan bir dizi düğümün çözülmesi ve benzer engellerin gelecekte yeniden oluşmasının önüne geçilmesi gereğini irdeleyen çeşitli görüş ve öneriler arasında genel bir mutabakatın varlığı saptanmıştır. Sonuç itibariyle, altyapıyı oluşturmaktan sorumlu olan yürütme erklerinin, üst düzeyde karar alıcı mevkideki sorumluları ile, ortaya çıkan alt yapıları kullanacak olan hükümet dışı aktörler olan sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek, geleceğe dönük fikir ve önerilerin üretilip ortaya konması amacıyla tertiplenen konferansla güdülen amaç gerçekleşmiştir.”

Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya ülkeleri ile Türkiye arasındaki stratejik işbirliği sürecine sürat ve etkinlik kazandırmayı amaçlayan “Küresel Düzenin Yeniden Yapılandırılmasında Avrasya’nın Potansiyeli” ana temalı 3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nde, “Uluslararası siyasi düzende kördüğüm aşılabilecek mi?” “Bu areneda yeni küresel aktörler kim olacak?” ‘Paranın kaynağında oyunun kuralı yeniden mi yazılıyor?” gibi sorulara uluslararası alanda yanıt arandı.

Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi: 2010 yılında ilk defa düzenlenen, 17 ülkeden 963 delegenin katımıyla gerçekleşen zirvenin teması “Uluslararası İlişkilerin Geleceği ve Bölgesel Ortaklık Fırsatları”ydı. 23-25 Kasım 2011’de yine İstanbul’da yapılan ikinci organizasyon, ülkelerin politik ve ekonomik alanlarda önemli katılımcılarıyla gerçekleşti. “Yeni Ortaklıklar ve Komşularla İlişkilere Dayanan Güven”  temalı ikinci zirveye 36 ülke katıldı.        


yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder