11.12.12

TİYATRO BOYALI KUŞ’TAN ÜÇ FARKLI NAMUS OYUNU-YILMAZ PARLAR

TİYATRO BOYALI KUŞ’TAN
ARALIK AYINDA
ÜÇ FARKLI NAMUS OYUNU:

MATMAZEL JULİE
NORA/NURE
ÇIKMAZ SOKAK

Tiyatro Boyalı Kuş Aralık ayında Sahne Cihangir’de namus ve şeref kavramlarının tartışıldığı üç oyunuyla seyirciyle buluşacak.

İsveçli yazar August Strindberg’in 1888’de yazdığı Matmazel Julie;
1, 3, 10, 14, 18 ve 26 Aralık’ta Saat 20:30’da Sahne Cihangir’de…

Norveçli yazar Henrik Ibsen’in 1879’da yazdığı Bir Bebek Evi: Nora/Nure:
12 Aralık’ta Saat 20:30’da Sahne Cihangir’de…

Osmanlı yazarlarından Şahabeddin Süleyman’ın 1911’de yazdığı Çıkmaz Sokak:
21 Aralık’ta Saat 20:30’da Sahne Cihangir’de…

Tiyatro Boyalı Kuş’un bu üç oyunu, temelde erkek egemen sistemi ve bu sistemin içindeki kadınlık durumunu ve toplumsal cinsiyet rollerini ele almaktadır. Günümüzden yıllar önce yazılan bu üç metni, feminist dramaturjiyle ve sahnelemeyle seyirciyle buluşturmayı amaçlıyoruz.

Çıkmaz Sokak Osmanlı döneminde oynanamamış, bir şekilde sansürlenmiş, ilk defa 2009 yılında Tiyatro Boyalı Kuş tarafından dünya prömiyerine gerçekleştirilmiş bir oyun metnidir. Lezbiyenliği konu alan oyun, ‘namus’ kavramının yüzyıldır değişmediğinin bir kanıtı!
Matmazel Julie ve Bir Bebek Evi/Nora metinleri ise, modern tiyatronun kurucuları olarak nitelenen Strindberg ve Ibsen’in önemli metinleri. Bu oyunlar da ulaşabildiğimiz kayıtlara göre, cumhuriyet Türkiyesi’nde seyirciyle oldukça az buluşmuş.

Aralık ayında, Tiyatro Boyalı Kuş Sahne Cihangir’de bu üç oyunu klasik yorumların ötesinde, feminist bir yorumla sahneliyor!




Tiyatro Boyalı Kuş Hakkında

Türkiye’nin alternatif feminist tiyatro topluluklarından Tiyatro Boyalı Kuş 2000 yılında kuruldu.  On iki yıldır sahnelediği oyunlarla ve düzenlediği etkinliklerle Türkiye Tiyatrosu’na yeni bir dil kazandıran topluluk, kadın bakış açısıyla kendi oyun metinlerini oluşturdu, var olan metinleri feminist açıdan ele aldı. Farklı ülkelerden sanatçılarla birlikte çalışan ve dünya tiyatrosunu takip eden Tiyatro Boyalı Kuş, yapılanması, çalışma teknikleri ve özgün tiyatral biçemiyle profesyonel bir feminist tiyatro olma özelliği de taşıyor.

Tiyatro Boyalı Kuş’un bugüne dek sahnelediği oyunlar:  "Ferhat ile Şirin"(2001), "aşk ihanet yalnızlık vesaire"(2003), “Dış Ses”(2004), Böyle Bir Aşk Masalı (2004), Kadınlar Savaşı (2006) ve 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali için özel olarak hazırladığı Bavullar (2006), Çernobil’den Sesler (2007), Tahterevallide Aşk (2008), Seni Seviyorum Diyecek kadar Sarhoş? (2010), Ophelia’yı Kim Öldürdü? (2010), Nora/Nûrê (2010), İadesiz Taahhütsüz (2010) ve İç Ses (2011).

Tiyatro Boyalı Kuş, 2000 yılından bu yana başta İstanbul olmak üzere; Adana, Ağrı, Amasya, Ankara, Antakya, Artvin, Aydın, Bartın, Batman, Diyarbakır, İzmir, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Van illerinde oyunlarını sergilemiştir.

Tiyatro Boyalı Kuş ayrıca, 2008 yılında gönüllü kadın katılımcılarla birlikte “Feminist Dramaturjiyle Okuma Tiyatrosu” etkinliklerine başlamış, “Vatan yahut Silitre”,Şair Evlenmesi” ve “Çıkmaz Sokak” gibi Tanzimat ve Meşrutiyet dönemi oyunlarını farklı bir bakışla seyirciyle paylaşmıştır.

Augusto Boal’ın Ezilenlerin Tiyatrosu ile 2000 yılından beri çalışmakta olan Tiyatro Boyalı Kuş, 2009 yılında ‘Dar-alan’ adlı yeni bir Forum Tiyatrosu örneğiyle de yurt içinde ve dışında festivallere katılmaktadır.

Tiyatro Boyalı Kuş, ITO (Uluslararası Ezilenlerin Tiyatrosu Organizasyonu – International Organization of the Theatre of the Oppressed) ve Magdalena Project (Çağdaş Tiyatroda Uluslararası Kadın Ağı – Network of Women in Contemporary Theatre) üyesidir.

İletişim…
E-posta: basin@tiyatroboyalikus.com
Tiyatro Boyalı Kuş İnternet Sitesi: www.tiyatroboyalikus.com
Adres: İstiklal cad. Meşelik sok. 6/8 Beyoğlu-İstanbul

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder