30.5.13

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi NDS Edebiyat Ödülü 2014-Yılmaz Parlar



 

 
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, yüz elli yılı aşkın bir süreden beri içinde bulunduğu Türk eğitim hayatında, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yanı sıra Türkiye ile Fransa arasındaki kültürel bağları geliştirme misyonunu da yüklenmiştir.
NDS Lisesi, bu misyonu doğrultusunda iki ülke arasındaki kültür bağını daha da güçlendirmek amacıyla bir edebiyat ödülü oluşturmuştur.
NDS Edebiyat Ödülü Yönetmeliği gereğince bu ödül, dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazan bir Türk yazarın eserine; bir sonraki yıl ise Fransızca yazan ve eseri Türkçeye çevrilmiş Türk veya yabancı bir yazarın eserine verilmektedir.

Bu bağlamda ilk olarak, 2009 yılı NDS Edebiyat Ödülü’ne Kalenderiye romanı ile Gürsel Korat layık görülmüştür. Yine Şehper Dehlizdeki Kuş adlı öykü kitabıyla Ayşegül Çelik mansiyon kazanmıştır. 2010 yılı NDS Edebiyat Ödülü ise Türkçeye çevirisi

Yıldız Ademoğlu Atlan tarafından yapılan Magnus adlı romanıyla Fransız yazar Sylvie Germain'e verilmiştir. 2011 NDS Edebiyat Ödülü'nü Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler adlı kitabıyla Yalçın Tosun kazanmış; Gaye Boralıoğlu Aksak Ritim adlı kitabıyla mansiyon almıştır.2012 NDS Edebiyat Ödülü’nü, Aysel Bora’nın Türkçeye çevirdiği Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat Onlara adlı romanıyla Mathias Énard kazanmış, Jean-Louis Fournier ise Nereye Gidiyoruz Baba? adlı anlatı kitabıyla mansiyon almıştır.

Ödül törenleri, 2009 ve 2010 yıllarında Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Bernard Emié himayesinde, 2011 yılında ise Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Hervé Magro himayesinde, 2012 yılında Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Laurent Bili’nin himayesinde Fransız Sarayında gerçekleştirilmiştir. 2013 yılı NDS Edebiyat Ödülü Türkçe yazan bir yazarın eserine 28 Mayıs’da verilecktir.



2014 yılı NDS Edebiyat Ödülü Fransızca yazan ve eseri Türkçeye çevrilmiş Türk veya yabancı bir yazarın eserine verilmektedir. 2014 yılı NDS Edebiyat Ödülüne aday olan eserlerin, ilk baskılarını 1 Nisan 2011 ile 31 Mart 2013 tarihleri arasında yayıneviniz tarafından yayınlanmış olması gerekmektedir.


Eserlerin düz yazı niteliği taşıyan roman, anlatı, öykü, günlük, biyografi, masal, deneme gibi türlerde yazılmış olması koşulu bulunmaktadır.

Yazar, gazeteci, öğretim üyesi NDS mezunlarından oluşmuş dokuz kişilik jürinin yapacağı değerlendirme sonucu verilecek ödülün miktarı 16 000 TL'dir.

2014 yılı NDS Edebiyat Ödülü, 2014 baharında sahibini bulacaktır.
Belirtilen amaç ve prensipler doğrultusunda eserlerinin bir örneğini 20 Temmuz 2013 tarihine kadar aşağıdaki adrese göndermenizi rica ederiz. Konu ile ilgili soru ve görüşlerinizi yine aynı mail adresine ulaştırabilirsiniz. Konu ile ilgili soru ve görüşlerinizi ndsedebiyatodulu@nds.k12.tr mail adresine ulaştırabilirsiniz.

İlginize şimdiden teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.
Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi
Notre Dame de Sion’lular Derneği
Yazılı iletişim:
Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi
Cumhuriyet Caddesi No: 127
Harbiye 80230 İstanbul
Sözlü İletişim: (0212) 240 61 74 no’lu telefondan Mireille Sadège'e ulaşabilirsiniz.
Not:Yarışma şartnamesi ektedir.




Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü,

İstanbul Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin kurumsal unsurlarından biri olmaya ve Türk edebiyatı ile Türkçeyi seven Frankofon yazarlar arasında bir gelenek oluşturmaya adaydır.



Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü,

dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazan Türk bir yazarın eserine, diğer yıl Fransızca yazıp eseri Türkçeye çevrilmiş Türk ya da yabancı bir yazarın eserine verilecektir. Amaç sanat etkinliklerini desteklemek ve Fransa'nın da içinde bulunduğu Frankofon ülkeler ile Türkiye arasındaki kültür alışverişine katkıda bulunmaktır.



Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü,

her yıl bahar aylarında yapılacak bir törenle sahibini bulacaktır. Ödül, Türkçe bir eserin yazarına 16 000 TL, çevirisi yapılan eserin yazarına 12 000 TL ve çevirmene 4 000 TL şeklindedir.

Bilgi için:ndsedebiyatodulu@nds.k12.tr

NOTRE DAME DE SION EDEBİYAT ÖDÜLÜ YÖNETMELİĞİ




Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü

İstanbul'daki Notre Dame de Sion'lular Derneği ile birlikte, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi tarafından düzenlenir. İlk ödülün 2009 yılında bir Türk yazara verilmesinden sonra, 2010 yılında Türk ya da yabancı, Fransızca yazan ve eseri Türkçeye çevrilmiş bir Frankofon yazara verilmiştir.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü
iki yılda bir dönüşümlü olarak eseri Türkçe yayınlanmış bir Türk yazar ile eseri Türkçeye çevrilmiş ve yayınlamış olan bir Türk ya da Frankofon yazara verilir.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü,

nisan ayında sonuçlanır. İlk ödül 2009 yılında gerçekleşmiş olan «Fransa'da Türk Mevsimi» , ikinci ödül ise, 2010 yılındaki «İstanbul Avrupa Kültür Başkenti» döneminde verilmiştir.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü,

Türkçe bir eserin yazarına 16 000 TL, çevirisi yapılan eserin yazarına 12 000 TL ve çevirmene 4 000 TL şeklindedir.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü,

hiçbir şekilde bölünemez. Ancak özel durumlarda mansiyon verilmesine karar verilebilir.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü,

roman, anlatı, öykü, günlük yazı, masal, biyografi olarak yazılmış bir eserin yazarına verilir.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü

için yollanacak eserlerin son iki yılda yayınlanmış olması gerekir. Aday eserlerin ilk yıl 1 Nisan tarihinden sonraki yılın 31 Mart tarihine kadar yayınlamış olması gerekir.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü

ne jüri üyeleri katılamaz.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü,

yazar ya da gazeteci, Notre Dame de Sion mezunlarından oluşan dokuz kişilik bir jüri tarafından belirlenir. Jüri üyelerinin görevleri üç yıldır; gerektiğinde üyelikler yenilenebilir.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü

jürisi, kapalı oturumda karar verir. Ödülü kazanan yazar ve yayıncısı ödülün verilmesinden birkaç gün önce bilgilendirilir.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü
jürisinin kararına itiraz edilemez.
Ödül alan eserler kitapçılarda « Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü  » yazılı bantlarla satışa sunulur.
Ödül alan eserin yayıncısı İstanbul Notre Dame de Sion Fransız Lisesine eserin 18 nüshasını vermeyi taahhüt eder.
Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü
'nün tüm yazışmaları İstanbul Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürlüğü tarafından yürütülür


yilmazparlar@yahoo.com  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder