11.9.13

SU. AŞKIN GÖZYAŞLARI GİBİ” 13. İSTANBUL BİENALİ PARALEL“ETKİNLİĞİ-YILMAZ PARLAR



13. İSTANBUL BİENALİ PARALEL ETKİNLİĞİ

15 Eylül - 13 Ekim 2013 tarihleri arasında, İstanbul’un en eski Türk hamamı olan Küçük Mustafa Paşa Hamamı; Romalı sanatçı Angelo Bucarelli’nin “Su. Aşkın Gözyaşları Gibi” adlı mekana özgü enstalasyon sergisine ev sahipliği yapacak.

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi ve İtalyan Turizm Spor ve Bölgesel İşler Bakanlığı, Ankara İtalya Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi gibi başlıca İtalyan ve Türk kurumlarının himayelerinde gerçekleşecek enstalasyon 13. İstanbul Bienali’nin bir parçası olacak.

Sergiye ise yeni fethedilen İstanbul’un su ve bahçelerinin bolluğu karşısında duygularını ifade eden Fatih Sultan Mehmet’in müellifi, tarihçi ve şair Tursun Bey’in yazdığı bir dizeden esinlenerek “Su. Aşkın Gözyaşları Gibi” ismini veren Bucarelli.

Angelo Bucarelli, cam ve çelik malzemelerinden oluşan ve şehirdeki hamamlar arasındaki en yüksek kubbeli olan hamamın tepe noktasına yükselip neredeyse dokunan bir enstalasyon aracılığıyla, İstanbul'un köklerinden aldığı elementi çarpıcı bir şekilde ortaya çıkarıyor. Bu baş döndürücü duyguya eşlik eden hamamın diğer odalarındaki büyük dairesel heykeller, renkli kilimler ve arka fonda yayılan sesler; ziyaretçi, su, hamam ve İstanbul arasında eksiksiz bir sinerji yaratıyor.

Bucarelli, mekan olarak, şehrin en eski semtlerinden birini (Cibali - Fatih) ve suyun baş rolü oynadığı, toplumsal uygarlığın simgesi olan eski bir hamamı seçti. Sanatının rolünü genişletmek için yerel toplulukları ve el sanatlarını kullandı. Ondan beklenildiği gibi çalışması kumaş ve nakış süsleme yanında demir, cam gibi  

 




farklı materyalleri içeriyor ve bunları tutkusu olan fotoğraf ile birleştiriyor. Hamamın(halka açık hamamların en büyüğü) kubbesindeki açıklıktan içeri giren ışık parlak ve canlı renkleri açığa çıkarırken doğu pazarlarının antik duvarlarına ve acı baharatlarına güçlü ve samimi bir uyum sağlıyor.

Küçük Mustafa Paşa Hamamı, 1477 yılında Fatih Sultan Mehmet zamanında Bizansın Osmanlılar tarafından fethedilmesinden 24 sene sonra inşa edilmiştir (Osmanlı döneminden kalma en eski ve kubbesi en büyük olan hamam). Cibali Haliç’in güney bölümünde, İstanbul’un eski Bizans surları içinde; sahip olduğu yoğun otan k özelliği nedeniyle kentsel dönüşüm projelerinin hedefleri arasındadır: bu bağlamda, Bucarelli’nin projesi İstanbul’un hala çok az bilinen bir bölümünün kültürel zenginliğiyle ilgili farkındalık yaratılması konusunda bir katalizör görevi görüyor.

Sergi boyunca sürecek toplantılarda, derslerde, atölyelerde mekanın ve semtin değeri yanında sanatçı tarafından önerilen temalar da ayrıntılı olarak işlenecektir.

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi tarafından düzenlenen sergi

Astaldi, ENI, Kadir Has Üniversitesi, Persol, Stepevi, YapıKredi ve teknik destekte bulunan Camhane, Niche Glass, Rebul, Simple Life, Tike, ZKLD Vestel, Zurich Sigorta katkılarıyla gerçekleşti.

Pınar Akalın organizasyon ve proje yoneticisi

Angelo Bucarelli

MUSTAFA ÖNEY'e

ekibi ve sağlam desteğinden ötürü en içten teşekkürlerini sunar.

 Laura Barreca’dan notlar

Bazı yerlere gelip gitmek görsel, şiirsel, edebiyata dair veya sadece duygusal yolculuğa hayat veriyor.

1972’de Romalı sanatçı Angelo Bucarelli İstanbul’a aşık oldu. Bugün bu şehre olan aşkı bir övgü'ye dönüşüyor; sadece bu şehrin tarihine olan bir övgü değil aynı zamanda onun sıvı, değişken ve farklı olan özüne: su, bu şehrin kağnağı olan ve Doğu ve Batı'nın birleşimini sağlayan nesne.

“Su. Aşkın Gözyaşları Gibi” isimli başlığı, Fatih Sultan Mehmet'in yanında olan şair ve tarihçi Tursun Bey’den özgürce esinlenerek alan Bucarelli, değerli Küçük Mustafa Paşa Hamamı'nı, sanata kasten uygun olmayan, ama beden ve ruh bakımı yapılan bu yeri karışık enstalasyonu anlatmak için seçmiştir. XV. yüzyıla ait olan hamam, çok uzun orta kübbesi, mütevazi nişleri, dairesel ve rahat alanları ile büyük salonda (geleneksel olarak erkeklerin girişine ayrılır) mimari sanatı ile diyalog içinde olan yarım daire şeklinde bir yapı barındırıyor.



“Reverse Dome” enstelasyonu büyük bir daire şeklini oluşturuyor, ve bundan, su damlaları gibi boşluğa bırakılan, Murano ve yerli camdan yapılmış değerli heykeller sallanıyor. Duvarlarda, geleneksel yatay çizgili türk havluları, suyu anlatmak için sanatçı tarafından şeçilen, altın renginde işlenmiş,onbir kelimeyi gösteren gobleleri oluşturuyor: susuzluk, ufuk, koyu ve açık, derinlik, saygı, ayna, kaynak, ter, hava, zehir. Angelo Bucarelli şiirsel anlamını ve görsel saflığını göstergebilimsel olarak kazandırmak amaçlı metni sembolük ve anımsatan yanlarıyla iki taraflı kullanıyor. Basın Fausto Capurro: GSM +90 5373387911 / E-mail fausto.capurro@gmail.com Maddalena Santeroni: IT GSM +39 3926323491 / Studio +39 065815223 / E-mail maddalenasanteroni@hotmail.com

 




Calidarium ve tepidarium alanları, bu mimari yapı için özel olarak hazırlanan, iki tane daha enstalasyona yer veriyor. (Istanbul Suları ve Turkish Memory). Angelo Bucarelli’nin sergisi, bütünlüğünde, elementlerin en safı olan suyun, yenilenmenin ifadesi ve mecazi anlamıhaline geldiği tapınakta tarih, şiir, anılar, aşk’tan geçen bir yolculuk.

ANGELO BUCARELLI

Eklektik ve çok yönlü, Angelo Bucarelli, kendini heykel, fotoğraf, kavramsal sanat ve sinemaya ayırarak ve bunlarla beraber Claude Lelouche ve Federico Fellini asistanı olarak çalışarak yetmişli yılların Romalı sanat dünyasına girdi. 1978’de Roma’da ilk kişisel sergisini Carola Barbato’s Pan galerisinde açtı. Daha sonra, grafik, bir sürü sanat kataloğu ve görsel kitaplar gibi yayınlar ile değişik sanatsal ifadeler deneyimi oldu. “Libidine” adinda şişen plastik kitap ilçok ün kazanmıştır.

1981’de New York’a taşındı, ve burada New York‘un sanat çevresi ile tanıştı ve de Richard Poussete Dart, Arman, Arnaldo Pomodoro, Beverly Peppers ve Larry Rivers gibi önemli sanatçıların yanında çalıştı. New York’ta meşhur New York sanat dergisi olan Artforum International‘un sanat yönetmenliyiğini yaptı vede değişik progelerin, segilerin ve ekipmanların tasarımcısı oldu.

1989, Roma'yı zemin alan ama kapsamlı olarak dünyayı gezen Bucarelli, zamanını sanatçı olarak çalışarak ve aynı zamanda kültürel aktivitelerin organizasyonu, sergi küratörülüğü yaparak geçiriyor.

2000 yılından itibaren, kelimenin soyutlanması ve onun görsel çağrışımlarını kullanarak, dil, iletişim ve benliğin değerlerini araştıran kavramsal heykel işlerine yoğunlaşıyor. Fotoğraf ve değişik malzemelerle entegre edilmiş demir,bronz, bakır, alümünyum gibi malzemeleri kullanarak, kelimelerin çağrıştıran gücü ile benliğini sorgulayan üç boyutlu çalışmalar gerçekleştiriyor. Geleceğin evriminin temeli olan deneyimin şahidi olabilecek yoğun bir dialog dokusu oluşturmak için sergileri ve ve enstalasyonları için bir ruhu ve anlamı olan yerler seçiyor.

GEÇMİŞ SERGİLER

2007: Mart di Rovereto; My Own Gallery (Milan); Galleria La Conchiglia (Capri, Napoli)

2009: "Unconditional Love" 53cu Biennale di Venezia’da; 4cu Biennale di Arte di Baku (Azerbaycan)

2010: Museo di Arte Moderna di Anticoli Corrado (Roma).

2011: Bunker del Castello di Duino "Trieste, scontrosa grazia"; "La Biennale dell' Umorismo" (Tolentino, Marche); "Cities of New York", Museo Montemartini di Roma; "Pieve a Colori" al Museo Civico e Diocesano di Santa Maria de' Servi di Città della Pieve (Perugia).

2012: "East vs West"; "Rosa, rosae" (Città della Pieve, Perugia); "+50" Museo di Palazzo Collicola (Spoleto, Umbria) Festival di Spoleto için; "La Retina Lucente" Galleria Civica d’Arte Contemporanea di Termoli (Molise).

2013: "Urban Memories NY 1942 2012" Galleria della Biblioteca Angelica (Roma).

PROJENİN KISA ÖZETİ

Faaliyet Angelo Bucarelli’nin mekana özgü sanat enstalasyonu

Destekleyen kuruluslar İstanbul İtalyan Kültür Merkezi

Projenin adı "Su. Aşkın gözyaşları gibi "

Küratör Laura Barreca

Organizasyon Pınar Akalın

Uygulama yeri İstanbul, Fatih, Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Mustantik Sokak

Uygulama tarihi ve süresi 15 Eylül - 13 Ekim 2013, davetiyeli özel açılış 14 Eylül 2013

Uygulayıcı kuruluş İtalya Spor ve Turizm Bölgesel İşler Bakanlığı, Ankara İtalya Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi

13. İstanbul Bienali paralel etkinliği
İSTANBUL. 15 eylül - 13 ekim 2013
Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Mustantik Sokak. Cibali. Fatih.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder